Prenova doma

Vaš dom je vaše zatočišče, kamor greste, da se skrijete pred zunanjim svetom in se popolnoma sprostite. Ali mislite, da se lahko počutite čudovito in se obkrožite z dragimi materiali, lepimi kopalnicami in visokotehnološkimi napravami, ne da bi pri tem pretirano trpel vaš proračun? Če ste lastniki, je vedno nekaj, kar želite odstraniti, prenoviti ali nadgraditi med tem ko najemniki bolj skrbno upravljajo s svojim denarjem, saj ne razpolagajo s svojo lastnino. Morda pa želite le povečati vrednost premoženja vašega doma pred prodajo, kar pomeni, da boste imeli veliko stvari za pretehtati. Med drugim tudi to, kako najti primernega izvajalca, ublažiti stroške. 

Kako ustvariti optimalno prostorsko postavitev? Ob mlajših otrocih so primernejši bolj odprti prostori, zaradi tega, če bi se morda čez čas odločili nadgraditi hišo ali stanovanje z dodatno sobo ali razdeliti stene. V notranjosti lahko naredite preproste spremembe, kot so nova svetila ali stenske tapete s klasičnimi ali modernimi vzorci. O obnovi doma razmišljajte kot o poslovnem načrtu ali kakšnem posebnem projektu, ki ga oblikujete od ideje do realizacije. Lahko najamete arhitekta ali notranjega oblikovalca ali pa se preprosto lotite sami. Če se prenove lotite sami, napišite svoje cilje, kaj želite spremeniti in kako želite, da bi vaš vsak posamezni prostor na koncu izgledal. Naslednji korak je, da določite svoj proračun. Ko določite proračun se lotite raziskovanja. Če zagledate čudovito sedežno, se ne zapičite vanjo na prvo žogo. Raziskujte in se poglobite. Mogoče boste drugje našli takšno, ki vam bo še bolj všeč in bo celo cenejša. Izkoristite spletno nakupovanj, primerjajte cene in pouizkusite čim bolj ekonomično izbirati.

Če najemate zunanjega izvajalca, je ena najpogostejših napak,ki vas lahko drago stane najem nekvalificiranih ali ne licenciranih izvajalcev. Če izvajalec, dela pod imenom nekoga drugega preverite status pogodbenega izvajalca. Upoštevajte naslednjih 7 točk pri prenovi doma: 

  • Odločite, ali boste dali delo strokovnjakom ali boste dom prenovili sami, ali pa mogoče kombinirali oboje. Zavedajte, se, da vsega kljub temu ne boste morali izvesti sami, če nimate znanja z določenega področja kot so na primer vodovodne in električne inštalacije.
  • Izdelajte načrt za financiranje vašega projekta. Možnost financiranja lahko izhaja iz lastniškega kapitala ali pa preko pogosto uporabljenega posojila. 
  • Če ste lastnik, razmislite o vrednosti za nadaljno prodajo. Če obnavljate hišo za vas, boste po vsej verjetnosti sprejemali drugačne odločitve, kot če jo boste opremljali za bodoče kupce. 
  • Če imate možnost sodelujte pri delu vaših izvajalcev, ali pa jih vsaj nadzorujte, in se z njimi redno sestajajte, da vam evidentirajo in poročajo, kakšna dela so opravili in čemu služi posamična funkcija. 
  • Pozanimajte se o dovoljenjih za gradnjo ali prenovo. V kolikor živite v bloku ali več stanovanjski hiši obstaja verjetnost, da boste morali pridobiti dovoljenja za rušenje ali poskrbeti za morebitna električna dovoljenja. 
  • Poskrbite za varnost in čistočo. Izogibanje neredu pri preurejanju notranjosti prostorov, vse dragocene stvari pa primerno zaščitite s trakovi ali pa jih začasno umaknite iz prostorov. 
  • Pazite na pravilno ravnotežje med materiali in barvami v prostorih.  Uravnoteženost med funkcionalnostjo in estetiko je lahko težavno.

Prenova doma zna biti včasih kar stresna. Bistveno je, da si vzamemo čas in vse premislimo vnaprej. S tem se bomo izognili marsikateri težavi istočasno pa bomo lahko bolj natančno predvideli stroške. Po eni strani nam arhitekt lahko prihrani ogromno stroškov, po drugi strani pa nekvaliteten izvajalec lahko povzroči tako materialno kot tudi finančno škodo. Če nimate dovolj finančnih sredstev, da bi v določenem obdobju prenovili stanovanje, se lotite prostorov postopoma npr. najprej spalnico, nato kopalnico, kuhinjo in tako nadaljujete počasi naprej. 

Dodaj odgovor