Notranja oprema in dekoracija

Kaj je pravzaprav razlika med notranjo opremo in notranjo dekoracijo? Kadar govorimo o urejanju in prenavljanju doma ali katerih koli drugih prostorov, lahko najamete profesionalca ali pa vzamete projekt v svoje roke. Ali ste vedeli, da ustvarjalnost in talent predstavljata le tretjino celotnega procesa? V ospredju prevladujejo predvsem spretnosti in izkušnje s prostorskim projektiranjem, preverjanjem kakovosti, upravljanje s projekti in pogodbami, minimizacija stroškov in ostali standardi, ki povezujejo celoto.

Notranji dekorator poskrbi za okrasitev prostora, z barvo, različnimi oblogami in materiali, pohištvom, dekorativnimi elementi, umetniškimi učinki in dodatki. Med tem, ko je notranji oblikovalec (znan tudi kot notranji arhitekt) usposobljen za preoblikovanje katerega koli prostora s spremembami, ki vključujejo mehanske, električne, vodovodne, požarne skladnosti poleg pa še vse to, kar naredi notranji dekorator. Poenostavljeno povedano, notranji oblikovalci imajo formalno izobrazbo in specifične arhitekturne sposobnosti, ki v veliki meri s poglobljenimi analizami temeljijo na prostorskem planiranju, da bi dosegli čim boljšo funkcionalnost v celotnem prostoru, med tem, ko se notranji dekorator ukvarja z estetiko prostora.

Koga potem izbrati?

Navsezadnje, katerega strokovnjaka izbrati, je odvisno predvsem od vaših osebnih želja. Najboljše je, da pripravite 2 seznama vprašanj en seznam je namenjen temu, da sami odgovorite na zastavljena vprašanja drugi seznam pa je namenjen izvajalcu. Predlagamo, da jih jih pošljete več ponudnikom, kar vam bo pomagalo pri izbiri pravega. Pripravili smo seznam nekaterih pomembnih vprašanj:

1. SEZNAM LASTNIH VPRAŠANJ

 • Ali nameravate narediti kakršnekoli strukturne ali funkcionalne spremembe?
 • Ali nameravate prenoviti kuhinjo, kjer je potrebno izdelati pohištvo po meri ali gre za prenovo enostavnega prostora, kot je na primer spalnica?
 • Ali je za vas bolj pomembna strokovna izobrazba izvajalca ali bi bili zadovoljni že z dobrimi referencami izvajalca?
 • Iščete nekoga, ki bo vodil celoten projekt ali gre za kratkotrajno pomoč pri opremljanju?
 • Koliko denarja sem pripravljen plačati izvajalcu in v kakšnem časovnem roku?

Ena stvar, ki jo morate imeti v mislih, vsak arhitekt, oblikovalec in dekorater je drugačen. Morali se boste poglobiti in raziskati posamezne ponudnike, njihove portfelje, primerjati ponudbe, reference, povprašati prijatelje in najti skupni jezik, ki bo vodil do čudovitih rezultatov.

2. SEZNAM VPRAŠANJ ZA IZVAJALCA

 • Moj proračun (budget) je _____, ali lahko opravite delo v tem okviru? (morda se bo zdelo preveč očitno in direktno, da najprej postavite to vprašanje, vendar je to najboljša izbira, da se že v začetku razjasni vizijo.  Ni prijetno, če boste najprej predali izvajalcu vse ideje, načrte in predloge na koncu pa ugotovili, da ne bo šlo skozi. Raje korektno in pošteno, da se kasneje ne pojavijo kakšna presenečenja.
 • Ali s stranko aktivno sodelujete pri oblikovanju prostorskega stila, ali se držite preverjenih standardov in konceptov vašega podjetja?
 • Kateri dekorativni elementi, definirajo vaš stil in kje najdete navdih za nove kreacije prostorov?
 • Če ne vem kakšen je moj slog, kako mi pomagate pri tem, da ga odkrijem? (Dober oblikovalec bi moral znati izvleči strankin stil, tako da vas vodi skozi fotografije, postavlja vprašanja o tem, kaj je že v vašem domu, kaj je v vaši omari ali kakšno umetniško delo vam je všeč, kakšen je vaš življenjski stil itd. Ni vam treba razumeti, zakaj vam je nekaj všeč, samo, da imate  reakcijo na zastavljena vprašanja.
 • Ali mi lahko pokažete kakšen primer dela, ki je podoben mojemu slogu, obsegu dela in proračunu za moj projekt?
 • Kako poteka vaš postopek upravljanja projekta?
 • Koliko časa bo trajalo za dokončanje projekta?
 • Na kakšen način zaračunavate svoje storitve? (Obročno odplačevanje, polovico zneska pred projektom polovico po dokončanju, po predračunu itd.)

Zapomnite si, ne iščeta nekoga ki pravi, da vam bo naredil najlepši možen prostor, kamor boste z veseljem pripeljali svoje prijatelje ampak iščete nekoga, ki bo razumel, da prostor v katerem živite odraža vašo osebnost in funkcionalno deluje z vašim življenjskim slogom

Designer’s Choice team

Dodaj odgovor