Minimalizem v prostoru

Ohranjanje urejenega prostora zahteva opravila na dnevni ravni. Za ljudi z ekstremno zasedenim življenjskim slogom jo to preprosto nemogoče. V tem primeru se moramo držati enostavnega pravila “manj je več”. Odpravljanje odvečne navlake, ne samo, da daje izgled prefinjenosti in elegance vendar je tudi razbremenitev za dušo, saj boste imeli veliko manj dela s čiščenjem in preglavicami, ki vam jih delajo odvečni kosi pohištva v prostorih.

Kaj najprej zagledate ko stopite skozi vrata svojega doma? So to kupi papirja, pošta, računi, ključi, čevlji pred vhodnimi vrati, preproga, prazne skodelice ali kuhinjski aparati, odprti predali ali kupi oblek, ki čakajo, da jih zložite? Naredite test in se preizkusite. Več stvari ko zagledate, manj urejen deluje prostor in več vaš čaka čiščenja ter vzdrževanja. Na kuhinjskem predelu, naj bo le nekaj bistvenih elementov, ki jih resnično vsak dan uporabljate. npr. jedilna miza, stoli, aparat za kavo. Nikakor ni potrebe, da imate na pultu, celo vrsto začimb, posod, kozarcev, kuharskih knjig, na desetine aparatov, nekatere od teh morda že leta niste uporabili. Minimalistično opremljen dom prinaša zadovoljstvo, in izpolnitev. 

Pogled naokoli brez nereda deluje pomirjujoče in osvobajajoče. Poleg tega pa obstaja še kar nekaj drugih prednosti:

  • Bolj privlačen izgled. Tisti, ki doma nimajo skoraj nič razen nekaj kosov lepega pohištva, morda kakšno umetniško delo in zelo malo okrasnih elementov imajo praviloma urejen dom in tudi na izgled bolj prostorna stanovanja.
  • Lažje čiščenje. Težko je konstantno čistiti celo vrsto predmetov ali pa vsakodnevno sesati. Razmislite, kako lahko je počistiti eno prazno sobo v primerjavi z eno z najmanj 50 predmeti v njej.
  • Gladke in prazne površine so čiste, ni potrebno brisati slik in okraskov na policah. V minimalizmu ni ničesar, kjer bi se kopičil prah – v omarah, knjigah in garderobah ni več nobenih rezerv za prihodnost.

Nedavne raziskave so pokazale, da lahko neurejen dom povzroči visoko stopnjo stresa in celo vpliva na zdravje ter razvoj mnogih bolezni. Študije, ki jih opravlja Journal of Social and Personal Relationships, pa pravijo, da lahko nered v domu negativno vpliva tudi na medsebojne partnerske odnose. Druga študija pa razkriva, kako primerne barve in razsvetljava lahko vplivajo na počutje. Čedalje pogosteje pa se pojavlja nov izraz nevro-arhitektura, sodobna oblika arhitekture, ki združuje nevro znanost in arhitekturo. Zagotavljanje čim boljše uporabe in prostora je ključnega pomena za ustvarjanje uspešnega minimalističnega ambienta.

Napačno je razmišljati, da je minimalistična notranjost hladna in neudobna. Pravzaprav bi bil dom popolnoma prazen in brez dekorja kar malo dolgočasen, zato nikakor ne priporočamo, da popolnoma spraznete čisto vse sobe. Obdržite le najpomembnejše in sledite mantri: kakovost pred količino. Pravzaprav ni nikakršnih posebnih korakov za minimalistični slog notranje opreme, razen ta, da spremenite svojo filozofijo razmišljanja. Ta slog ni za tiste, ki radi kupujejo stvari in pa za tiste, ki morajo iz vsakega potovanja prinesti spominek in ga dati na polico. Vprašajte se naslednje, ali lahko brez tega preživim oziroma kakšno dodano vrednost pri vsakodnevnem življenju mi daje? V primeru, da nobene, se lahko brezskrbno poslovite od odvečnih kosov pohištva in predmetov. Ko ponotranjite minimalistični stil pa se za naprej držite pravila “One in one out”, kar pomeni ena stvar notri, druga ven. Kar v praksi pomeni za vsak nov predmet ali dekorativni element, ki ga na novo prinesete v prostor morate narediti zamenjavo in umakniti neko drugo stvar iz stanovanja ali hiše.  Svoboda prostora je ključna.

Interica Team

Dodaj odgovor